Gde naći (Agile) mentore?

U prethodnom blogu sam pisao o tome šta je mentorstvo, da može biti formalno i neformalno, plaćeno i neplaćeno. Kako bih te inspirisao za uspostavljanje novih mentorstva, u ovom blogu delim priče o mojim mentorima, kako sam uspostavilo mentorstvo i kako je funkcionisao mentorski odnos.

Gde sam našao svoje mentore?

Svoje mentore sam našao na poslu i kroz formalnu edukaciju, u i izvan Agile voda. Iako je dosta ljudi uticalo na mene tj. „kupio“ sam kako razmišljaju i rade, ovde ću se skoncentrisati na primere kada je mentorki odnos bio jasno uspostavljen. Evo pet ilustrativnih primera mentorskih odnosa koji su aktivni i danas, a u kojima je meni neko mentor.

  • Petri – danas smo prijatelji i kolege u Agile zajednici, a pre 7 godina je on bio trener koji me je sertifikovao za ScrumMaster-a.
  • Anja – upoznali smo se kao kolege na poslu pre 8 godina, zbližilo nas je slično iskustvo u privatnoj sferi života, ali i usmerenost na ljude. Danas smo prijatelji, često smo u kolaboraciji i međusobno se koučujemo i mentorišemo.
  • Deana – upoznali smo se pre 3 godine na poslu, ona je bila HR i General councel, a ja interni Agile kouč. Sarađivali smo na temama liderstva i razvoja BG kancelarije. Danas smo takođe prijatelji.
  • Mia – upoznali smo se pre 2 godine kada sam upisao fromalnu edukaciju za koučing kod nje.
  • Miljan – upoznali smo se pre nešto više od godinu dana kroz Scrum Alliance Agile Coaching zajednicu. Pomogao mi je u procesu moje CTC (Certified Team Coach) sertifikacije. Danas sarađujemo i razmenjujemo ideje u različitim poljima.

Verovatno primećuješ da su sva mentorstva nastala u profesionalnom okruženju što je i logično jer mentorstvo jeste vezano za profesionalni razvoj.

Hint #1 – potražite mentore u iskusnijim kolegama na poslu i u okviru stručnih zajednica.

Drugu stvar koju verovatno primećuješ jeste da su neka od ovih mentorstava prerasla u prijateljstva. Bitno je naglasiti da mentorstvo često ume izgledati kao prijateljstvo zbog načina ophođenja, međutim to je profesionalni odnos sa ličnom komponentom – ne prijateljstvo.

Hint #2 – za mentora odaberite osobu koja vam „leži“ kada razgovarate s njom, ali nemojte smetnuti s uma da je odnos u osnovi profesionalnog karaktera.

Za prelaz u prijateljstvo obično je potrebno da otkrijete da delite najbitnije vrednosti, kao i da možete ponuditi jedan drugome nešto tj. „transfer“ znanja je obostran i po intenzitetu.

Šta sam od njih naučio i kako?

Od Petrija sam naučio srž Agile-a i Scrum-a, kako praviti interaktivne treninge i kako na delu (tokom treninga) verovati u sposobnost drugih da sami izvedu zaključke kada date potrebne informacije i uslove za to. Naša interakcija je najpre bila plaćena i formalna (platio sam trening), a zatim je prešla u manje formalna i ređa viđanja, da bi na kraju preraslo u peer-mentoring i prijateljstvo tokom nekoliko godina.

Od Mie sam najviše naučio kako da uspostavim pravilni ugovor odnosno dogovor kao mentor, kouč ili stručnjak. Ovo je bio vrlo formalni vid mentorstva jer je trajao preko godinu dana u kome smo se viđali mesečno na njenoj edukaciji.

Hint #3 – formalna mentorstva preko treninga i programa edukacije su vrlo efikasna opcija.

Od Anje sam naučio mnogo o psihologiji, kako je praktično koristiti za pomaganje sebi i drugima, i pre svega kako su sve naše psihološke karaktristike (čak i one koje mi se ne sviđaju) nešto o čemu se najnormalnije može pričati i raditi na tome 🙂

Od Deane sam naučio kako da u praksi sagledavam sve kolege kroz prizmu njihovog profesionalnog i životnog razvoha (trenutno su ovde i ponašaju se ovako) što je razvilo mnogo empatije i strpljenja. Takođe sam naučio kako da izbacim iz sebe na odgovarajućem forumu kada mi nešto smeta i zatim bez smetnji pristupim situaciji profesionalno. OK, u nekim situacijama i dalje to nije sjano, ali radim na tome 🙂 Ovo, i mnogo drugog, sam učio gledajući nju kako radi, ali i formalno pitajući je za savet i pomoć.

Hint #4 – otvori um za učenje od svakoga, možda je mentor neko oko vas ko nije iz vaše branše. Na primer, ja sam učio od HR profesionalaca i psihoterapeuta, a veštine i mindset koristio za Agile koučing.

Od Miljana najviše učim kako da navigiram vodama Agile zajednice, on ima značajno više iskustvo tu od mene i to iz Amerike gde je zajednica vrlo živa. Naš odnos je dosta neformalan i recipročan – međusobno mentorišemo ili savetujemo jedan drugoga u različitim oblastima.

Šta je peer-mentoring? Kako izgleda?

Verovatno si primetio recipročnost u ovim mentoring odnosima. Negde je to recipročnost u smislu „ja sam mentor ti me plaćaš“, negde je to „ja sam mentor za X tebi, a ti meni za Y“ ili slično. Ova druga kombinacija obostranog mentorstva je relativno česta i naziva se peer mentoring.

Hint #5 – peer-mentoring je dobra opcija. Neformalno i neplaćeno, a dolazi do obostrano korisne razmene. Potraži prilike za peer-mentoring u okviru strčne zajednice ili udruženja.

Na primer, ja Miljanu dajem stručni fidbek na njegove treninge i knjigu koju piše, a on meni kako da koncipiram i apliciram za sertifikacioni trening što efikasnije. Primeti da za peer-mentoring nije bitno ko je životno stariji, već ko je „stariji“ u nekoj veštini ili znanju, ili jednostavno jednak po znanju pa je odličan sagovornik za razvoj neke ideje, treninga, knjige.

Zaključak

Mentorstvo se razvija u profesionalnom okruženju – na poslu, u strukovnim udruženjima i na stručnim okupljanjima. Može biti formalno ili neformalno, plaćeno ili neplaćeno. Mentorski odnos je pre svega profesionalan, ali može prerasti u prijateljstvo. Poseban vid mentorstva je peer-mentoring gde ja tebe mentorišem za X, a ti mene za Y – ili jednostavno razmenjujemo ideje i poglede kada smo jednako stručni u oblasti Z.

Iz svega ovoga, možemo sumirati nekoliko hintova za nalaženje mentora:

  1. potraži mentora na poslu
  2. odaberi mentora koji ti „leži“
  3. potraži mentore na edukacijama i treninzima
  4. otvorenog uma „snimaj“ potencijalne mentore van svoje branše
  5. istraži peer-mentor prilike u stručnoj zajednici

Nadam se da je si dobio ispiraciju za nova mentorstva, kao i da ćeš kroz njih brže i sa više uživanja razviti profesionalnu karijeru. Ko zna, možda neka od tih mentorstva prerastu i u lepa prijateljstva.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: