Mogu li biti netehnički Scrum Master?


Miloš Zeković
Agile Coach, Certified Team Coach (CTC)


Možeš biti i netehnički Scrum Master, kao i Scrum Master koji nema tehničku pozadinu. Naravno, postoje određene prednosti i mane koje treba uzeti u obzir. Pre nego više zagrebemo tu temu, reč dve o (ne)vezanosti Scrum Master uloge za IT odnosno softversku industriju.

Scrum, Scrum Master i IT

Scrum jeste originalno vezan za IT, kao i Agile, međutim Agile i Scrum se koriste i u drugim industrijama, a primarne veštine Scrum Master-a nisu tehničke.

Agile i Scrum imaju ugrađene ideje iz drugih industrija (na primer Lean thinking pokret potiče iz Tojote, dakle proizvodnja automobila), zasnovani su na humanističkim istraživanjima (na primer Takmanov model razvoja tima) i danas se primenjuju u raznim industrijama (na primer EduScrum se primenjuje u obrazovanju). U knjizi Džefa Saterlanda, ko-osnivača Scrum-a, možete naći pregršt primera kako suština Scrum-a radi u vojsci, novinarstvu, bankarstvu itd. Dakle, Scrum Master zanimanje nije isključivo za IT sektor.

Scrum Master nije isključivo za IT sektor. Sasvim je moguće biti odličan Scrum Master i bez tehničkog znanja.

Scrum Master veštine i znanje u svojoj srži nisu tehničke, jer je Scrum Master stručnjak za Agile / Scrum i Servant leader tima, a ne neko ko direktno doprinosi pravljenju (tehničkog) proizvoda. Primere veština i znanja možeš pogledati u ciljevima treninga za Scrum Master-e (na primer CSM trening Scrum Alliance-e) i na osnovu ček liste (na primer Agile partners Scrum Master checklist). Kao što se iz ovih listi vidi, manji deo znanja i veština se odnosi na primenu Scrum-a u softverskoj industriji, a primarni fokus je na koučingu, facilitaciji, radu sa timom i razumevanju Agile načina rada i razmišljanja. Dakle, sasvim je moguće biti odličan Scrum Master i bez tehničkog znanja.

Koliko su netehnički Scrum Masteri česti?

Netehnički Scrum Master-i su i dalje retki, naročito u Srbiji. Ovo je odraz trenutne rasprostranjenosti i zrelosti Agile načina rada kod nas, kao i činjenice da su IT kompanije često inovativnije pa ulažu više u nove načine rada. Takođe je činjenica da većina IT kompanija očekuje da Scrum Master-i imaju iskustva u IT-u, ili da imaju IT obrazovanje. Kako naše tržište sazreva u Agile smislu, tako se i prostor za netehničke Scrum Mastere širi.

Ja imam lično iskustvo u radu sa ne-IT timovima, na primer HR, kao i u ne-IT industriji, na primer u pravljenju edukativnog sadržaja. Scrum Master-i i te kako doprinose ovakvim timovima. Ipak treba reći da je za sada, Scrum Master profesija u povoju kod nas, i da je ne-IT interesovanje počelo relativno skoro. Čak i u sektorima koji nisu striktno IT (banke na primer), Scrum se uglavnom primenjuje samo u IT timovima.

Scrum Master veštine se mogu primeniti u netehničkim timovima kao i van Scrum Master uloge, na primer sa pozicije Team lead-a.

Sa druge strane, sve su češći „hibridni“ timovi gde je značajan deo tima netehnički, ili tehnički tim mora tesno sarađivati sa netehničkim timovima. Ovo povećavaja prilike da se Scrum Master veštine primene u organizaciji bez tehničkog znanja, mada ne nužno sa Scrum Master pozicije (često team lead koristi mnogo Scrum Master veština).

Koje su prednosti i mane netehničkog Scrum Master-a?

Prednosti i mane pre svega zavise od konteksta – u ovom slučaju odlučujući kontekst jeste priroda proizvoda odnosno tima u kom radiš (IT ili ne-IT), a zatim industrija i kultura organizacije.

Netehnički Scrum Master u IT timu

Kao netehnički Scrum Master u IT timu lakše je ne vezivati se za (tehnička) rešenja timskim problema. Ovo značajno olakšava zauzimanje neutralnog stava, što je ključno za koučing, facilitaciju i servant leadership. Literatura i primeri primene Agile-a u IT su lako dostupni, pa je relativno lako dobiti smernice ili inspiraciju. Takođe, članovi IT tima tipično imaju slabije razvijene komunikacijske veštine koje su neophodne za stvaranje performantnog tima te netehnički Scrum Master može dosta doprineti timu na tom polju.

Poteškoće možeš imati u razumevanju programera, kompleksnosti problema koje tim ima, a i moguće je da ćeš teže uspostaviti poverenje i poštovanje u timu jer neretko programeri vrednuju tehničko znanje iznad svega. Takođe, mwntorisanje tima u tehničkom domenu (Agile prakse u programiranju i testiranju) je malo verovatno jer zahteva da te drugi prepoznaju kao iskusnijeg u tehničkom domenu.

Kada se sve uzme u obzir, vredi:

  • uložiti više u koučing i facilitaciju
  • izoštriti svoje komunikacijeske veštine
  • uložiti u razumevanje osnovnih pojmova i koncepta u razvoju softvera
  • udružiti sa tehnički iskusnijim kolegom (Scrum Master koji specijalizuje u tehničkom domenu, senior develooper, eksterni trener)
  • istražiti blogove, video materijal i knjige na temu konkretnih tehnika sa IT timovima

Treba imati u vidu da će IT kompanije češće tražiti makar osnovno znanje razvoja softvera, kao i da neretko imaju loša iskustva u primeni Scrum-a. Sa druge strane, IT kompanije uglavnom pružaju bolje uslove za razvoj i više plate.

Netehnički Scrum Master u ne-IT timu

Kao netehnički Scrum Master u ne-IT timu lakše je fokusirati se na ljude i principe Agile-a i Scrum-a jer je većina praksi vezana za IT. Takođe je manja opterećenost IT žargonom i ređa su iskustva sa lošom Scrum implementacijom. Neretko, timovi su otvoreniji za Agile i imaju više izražene komunikacijske veštine od tipičnih IT timova što ume znatno olakšati posao Scrum Master-u.

Poteškoće možeš imati pre svega u manjoj dostupnosti primera i literature o Agile-u i Scrum-u izvan IT industrije. Neretko ćeš morati da prevodiš IT koncepte u kontekst svog tima. Ovo znači i da ćeš biti primoran da se više skoncentrišeš na srž Agile-a i Scrum-a kako bi vođen vrednostima i principama našao adekvatno rešenje za kontekst svog tima.

Kada se sve uzme u obzir, vredi:

  • uložiti u koučing i facilitaciju
  • istražiti Agile i Lean primere van IT industrije
  • razmeniti iskustva sa što više Scrum Master-a kako bi izvukli obrasce, ideje i principe primene Agile-a izvan IT-a
  • isprobati Agile na sebi, kako bi dublje razumeli Agile principe i vrednosti

Treba imati u vidu da upšteno govoreći kompanije koje traže Scrum Master-e za netehničke timove imaju kulturu koja je više u skladu sa Agile-om dajući više podrške u ličnom razvoju, ali su plate niže nego u IT kompanijama.

Zaključak

Scrum Master, Scrum i Agile jesu potekli iz softverske industrije ali nisu ograničeni na tehničke timove. Odlični Scrum Master-i poseduju pre svega netehničke veštine poput facilitacije i koučinga, dok tehničke veštine nisu neophodne, ali olakšavaju rad u IT timovima.

Ono što ti jeste neophodno je jako razumevanje Agile vrednosti i principa kako bi efektno „preveo“ Agile u netehnički domen odnosno bio uspešan Agile lider. U ovome će ti najviše pomoći drugi Scrum Master-i i Agile koučevi kroz razmenu iskustva koje dovode do dubljeg razumevanja Agile-a.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: