Kako započeti ili unaprediti Agile karijeru (4)


Miloš Zeković
Agile Coach, Certified Team Coach (CTC)


U poslednjem blogu ove mini serije sumiram prethodne blogove o započinjanju i unapređivanju Agile karijere, i delim primer svog Agile putovanja.

Osnovni koraci u (Agile) karijeri

Da bi uživao u svojoj karijeri i putovanju Agile vodama, važno je razumeti gde si sada, šta te pokreće i kuda želiš ići. Iako ovo mogu izgledati kao jednostavna pitanja, u praksi se srećem sa dosta Scrum Master-a, Developer-a, menadžera, Product Owner-a itd. koji su nezadovoljni ili frustrirani u svojim ulogama, a neki nisu sigurni kuda da krenu dalje.

Nekada je odgovor u razvoju veština, a nekada je to promena karijere. Ako zamislimo da je tvoja karijera brod, evo par pitanja na koje treba odgovoriti kako bi razvoj karijre (plovidba) bio ispunjavajući i uspešan:

 • kakav je brod kojim ploviš?
 • šta je tvoj kompas ili svetionik?
 • šta je potrebno da se iz svoje luke otisneš ka odredištu?
Razvoj agile karijere kao plovidba brodom i razvoj veština

Brod kojim ploviš si ti – sa svojom motivacijom, veštinama, znanjem i sposobnostima. Motivacija je tvoj kompas i vetar u tvoja jedra. Veštine, znanje i sposobnosti određuju efikasnost tvoje plovidbe. Željena karijera i veštine potrebne za nju su ti svetionik u moru Agile uloga, veština, treninga, a razlika između željene karijere i trenutnih veština određuje koja je sledeća luka u tvojoj plovidbi.

Plovidba Agile vodama je često otkrivanje sebe, može trajati duži niz godina dok ne otkriješ i zatim razviješ svoju idealnu ulogu. Evo kako je to ukratko izgledalo kod mene,

Primer moje plovidbe

Svoje Agile putovanje sam započeo kao programer, a moja trenutna luka nakon desetak godina jeste Agile coaching. Kada se osvrnem na ovo putovanje, ključni momenat za mene je bila realizacija da moja motivacija nije u skladu sa programerskim poslom i da mi mnogo više leži rad sa ljudim i menjanje sistema rada.

Ovo me je navelo da eksperimentišem sa raznim ulogama, i prva značajna luka na mom putovanju je bio iterativni razvoj softvera, nakon čega sam uplovio u Scrum i Agile vode 2012. Nakon perioda samoukosti, formalno se sertifikujem i tada stičem znanja i veštine. Svoje znanje u Agile-u razvijam kroz rad sa različitim timovima i radeći u raznim industrijama, a zatim i „osvajanjem“ principa sistemskog razmišljanja i skaliranja Scrum-a.

Zahvaljujući jednom pro bono radu, ponovo se upoznajem sa svojom velikom strašću – pomaganju ljudima. Bio sam toliko srećan nedeljama nakon ovog iskustva da se moja motivacija kristalisala – moj brod pokreće strast da pomognem i podržim druge u njihovom razvoju, kao i da otkrijem i iskusim nešto novo.

moja plovidba Agile vodama karijere

Agile coaching se tu savršeno uklapao – rad sa ljudima, drugačiji timovi koji traže istraživanje i otkrivanje novih načina rada, učenje drugih kroz vizualizaciju (uživam u crtanju), podrška pojedincima, timovima i organizacijama u njihovom rastu. Ono što je nedostajalo za pravi uspeh je bio razvoj komplementarnih veština – profesionalnog koučinga pre svega.

2018. se i formalno edukujem kao kognitivno-bihejvioralni kouč i prelazim da radim kao eksterni Agile kouč. Od tada istinski uživam u svom poslu jer spaja ono što me pokreće i šta volim sa onim što drugima treba (i što su voljni da plate).

Motivacija u skladu sa Agile karijerom

Kroz svoje iskustvo sam otkrio koliko je za uspešnu plovidbu Agile vodama i ispunjavajuću karijeru potrebno je da:

 • intimno znaš svoju motivaciju kako bi imao energiju za održivu plovidbu
 • svesno i fleksibilno koristiš svoja znanja, veštine i sposobnosti da tu energiju usmeriš ka uspehu
 • ispreplićeš svoj poslovni i privatni život u celinu – ili tačnije, da na posao odeš celovit (sa svim motivacijama i asetima koje imaš)

U ovome ti može pomoći japanski koncept za smisao postojanja – Ikigai (više detalja u ovom blogu)

ikigai dijagram

Ovo je ujedno i prvi korak ka uspešnijoj Agile karijeri – da znaš sebe odnosno brod kojim ploviš. Evo kako se specifične motivacije prirodno jačaju specifične Agile uloge:

 • Scrum Master = razvoj i podrška drugima + unapređenje procesa i sistema
 • Product Owner = koordinacija, povezivanje u celinu + stvaranje nečega korisnog
 • Developer-mentor = znanje, stručnost + stvaranje nečega što radi
 • (Agile) konsultant ili ekspert = akumulacija znanja i stručnost
 • (Agile) menadžer = koordinacija + unapređenje procesa i sistem

Kada odrediš svoje opšte usmerenje (Agile ulogu), treba da ispitaš koje veštine su potrebne za uspešnost te uloge.

Potrebne veštine za uspešnu Agile karijeru

Razviti se u Agile ulozi traži dosta veština koje nisu tehničke, jer radimo u timovima. Agile Competency Framework (ACF) je jedan od načina da sagledaš šta od veština treba da imaš da bi bio uspešan. Nije potrebno da imaš sve veštine i svakako ne možeš raziviti sve u istoj meri – niti je to cilj! Biraj ono što što je u skladu sa tvojom motivacijom i sposobnostima, ulaži u ono što će te učiniti uspešnijim u ulozi koju si odabrao.

Evo primera za kako se Product Owner, Developer i Scrum Master uloge mogu mapirati pomoću ACF-a (više detalja u blogu Mapiranje motivacije u Agile uloge.)

Nakon mapiranja veština, vreme je da odabereš neku koju želiš da stekneš ili unaprediš – i napraviš sledeći korak u svojom Agile plovidbi.

Sledeći korak u razvoju Agile karijere

Za efikasan razvoj veština i karijere je bitno odrediti trenutni stepen sopstvene veštine kako bi mogao da odabereš najbolji tip učenja za unapređenje te veštine.

Drejfusov model sticanja veština

Pomoću Drejfusovog modela učenja veština možeš odrediti na kom nivou je tvoja veština odnosno koji tip učenja je najoptimalniji za tebe trenutno. Za shvatanje koje veštine ti trebaju i sticanje znanja najpogodniji je trening. Za razvoj veštine je najbitnije raznovrsno iskustvo i tu pomaže mentoring. Za usavršavanje veštine je najbitnija primena veština u različitim kontekstima i tu ti pomaže koučing. Više detalja u blogu Kako da odabereš sledeći korak.

Ukoliko želiš brže učenje, koučing i mentoring ti mogu pomoći u tome. Kako se ova dva tipa podrške u učenju i razvoju zasnivaju na međuljudskom odnosu, važno je odabrati mentora i kouča koji ti „leži“.

Zaključak

Za uspešnu i ispunjavajuću karijeru treda da ispreplićeš ono što te pokreće u privatnom životu sa onim za šta si plaćen. To putovanje može biti duže i za uspešnu plovidbu treba da razviješ odgovarajuće veštine. Za efikasan razvoj veština i karijere je bitno odrediti trenutni stepen sopstvene veštine kako bi mogao da odabereš najbolji tip učenja za unapređenje te veštine.

Želiš još informacija?

Ukoliko želiš više detalja o ovoj temi, pogledaj sledeće veze.

Meetup snimak

Meetup Agilni Kompas: Pomoć u navigaciji vodama karijere održan 13. maja 2020. Pored mene, moji dragi gosti dele svoja iskustva iz svoje Agile plovidbe: Donka priča o iskustvima netehničkog Scrum Mastera, Bojan o prelasku u Agile menadžera, a Miloš o prelazu iz QA menadžer u Scrum Mastera.

Blogovi iz ove mini serije

Povezane usluge

Ukoliko razmatraš ubrzavanje razvoja svoje Agile karijere, pogledaj Koučing i mentoring pojedinaca za više detalja kako bih ja mogao u tome da te podržim.

One thought on “Kako započeti ili unaprediti Agile karijeru (4)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: