Kako započeti ili unaprediti Agile karijeru (2) – Mapiranje motivacije u Agile uloge


Miloš Zeković
Agile Coach, Certified Team Coach (CTC)


U prethodnom blogu ove mini serije pokrili smo osnovne korake za ispunjujuću i uspešnu Agile karijeru i istražili tvoju motivaciju.

Objasnili smo putovanje Agile vodama karijere kao plovidbu brodom. Taj brod pokreće tvoja mativacija poput vetra u jedrima. Efektnost plovidbe zavisi od tvojih znanja, veština i sposobnosti koje postavljaju jedra u najoptimalniji položaj kako bi energiju vetra iskoristio maksimalno.

U ovom blogu pokrivamo kako se tvoja motivacija uklapa u Agile uloge (opšte usmerenje) i koje grupe veština i znanja treba da razviješ za uspešniju karijeru.

Motivacija i Agile uloge

Neke tipične motivacije relevantne za odabir Agile uloge su:

 • Razvoj i podrška drugima – motiviše te kada pomogneš drugima
 • Unapređenje sistema i procesa – motiviše te napredak, efikasnost
 • Stvaranje nečega što radi – motiviše te kada stvoriš nešto upotrebljivo
 • Stvaranje nečega korisnog – motiviše te kada stvoriš nešto što će drugima koristiti
 • Akumulacija znanja i stručnost – motiviše te kada znaš da rešiš težak problem
 • Koordinacija, povezivanje u celinu – motiviše te organizacija

Evo kako se ove motivacije mogu mapirati u neke Agile uloge:

 • Scrum Master = razvoj i podrška drugima + unapređenje procesa i sistema
 • Product Owner = koordinacija, povezivanje u celinu + stvaranje nečega korisnog
 • Developer-mentor = znanje, stručnost + stvaranje nečega što radi
 • (Agile) konsultant ili ekspert = akumulacija znanja i stručnost
 • (Agile) menadžer = koordinacija + unapređenje procesa i sistema

Ovo mapiranje određuje opšti smer tvoje plovidbe, a sada da vidimo koje konkretne veštine su potrebne za uspeh.

Mapa veština

Za mapiranje veština potrebnih za određene uloge, koristiću Agile Competency Framework (ACF).

Pored veština opisanih slikom, evo nekoliko komentara:

 • Agile-Lean praktičar – Agile vrednosti i principi su definisani u Agilnom manifestu. Iako pisani za softversku industriju, dovoljno su apstraktni da se primene svugde. Lean dolazi od Lean načina razmišljanja, što je zapadnjačko ime za Tojota način.
 • Profesionalni koučing i facilitacija – ovo su sadržajno neutralane veštine. To znači da drugi određuju cilj razgovora, agendu, temu, rešenje, problem. Ti im pomažeš da dođu do uvida i rešenja, najčešće kroz pitanja. Za ovu kompetencu ne moraš biti stručnjak u oblasti problema ili rešenja, već stručnjak za proces dolaženja do istih.
 • Mentoring i učenje – ovde stvaraš sadržaj. Ti imaš više iskustva i znanja od onoga koga učiš. Mentoring pored učenja veština ima i komponentu razvoja same osobe (kako razmišlja).
 • Majstorstvo u tehničkom, poslovnom ili transformišućem domenu – jedna od ove 3 će ti biti (ili već jeste) primarna specijalizacija odnosno orijentacija. Nije potrebno, niti realistično, da razvijaš podjednako sve tri.
 • Ako nisi u IT-u – zameniš reč „softver“ sa „proizvod“ ili „usluga“. Sve ostalo i dalje važi.
 • Celovitost – nije realistično da budeš stručan u svim ovim oblastima. Neke ćeš razviti više neke manje, ali je bitno razumeti koje kompetence treba jače razviti u zavisnosti od tvoje motivacije i željene Agile uloge.

A sada, da vidimo kako izgleda mapiranje za pojedine Agile uloge. Ukoliko si siguran u svoje opredeljenje za jednu ulogu možeš odmah skočiti na scrum-master, product-owner, developer ili menadžer odeljak, a zatim na zaključak. Ako nisi siguran, savetujem da pročitaš sve odeljke.

Scrum Master / Agile Coach

Kao Scrum Master, primarna motivacija ti je da podržiš ljude da napreduju kao pojedinci i kao tim, kao i da stvoriš uslove za učenje i efikasniji rad u timu. ACF za tebe bi izgledao ovako:

Scrum Master agile competency framework primer

Za Scrum Mastera je posebno bitan Agile-Lean prakčtičar odeljak ACF-a jer treba da vodiš primerom – da budeš ispred tima u primeni Agile vrednosti i principa.

Minimum veština za Scrum Master-a je učenje drugih o Scrum-u, facilitacija Scrum događaja, koučing stav u radu sa timom i primena principa i tehnika na sebi (po meni samorefleksija je ključna veština). Koučing stav je vrlo bitan za uspešnost (i duh) jer kao Scrum Master nemaš, niti treba da imaš, autoritet nad ljudima (da si im šef, da utičeš na promociju, platu itd) a treba da ih motivišeš na određena ponašanjima.

Druga bitna stvar je da izabereš primarnu specijaliaciju i na osnovu nje uložiš više u Teaching-Mentoring ili Coaching-Facilitating oblast. Na primer, ukoliko želiš da budeš Scrum Master sa tehničkom specijalizacijom, najprirodnije je da razviješ Teaching-Mentoring veštine kako bi druge članove tima efikasno učio kako da to primenjuju. S druge strane, ako ideš na transformišuću specijalizaciju, Coaching-Facilitating oblast ima bitniji set veština.

Gde ćeš se usmeriti pre svega zavisi od tvoje motivacije. Uživaš li više u radu sa timom (Scrum Master), u transformaciji organizacija (eksterni Agile coach) ili možda u učenju drugih (Scrum / Agile trener)? Ovi smerovi imaju svoje osobenosti, ali su motivacija i osnovne veštine iste.

Product Owner (Vlasnik proizvoda)

Kao Product Owner (Vlasnik proizvoda), primarna motivacija ti je da zadovoljiš potrebe korisnika i tržišta – kroz prioritizaciju rada Razvojnog tima, razgovora sa zainteresovanim stranama (stakeholders) i upotreni povratnih informacija o porizvodu. ACF za tebe bi izgledao ovako:

Product Owner agile competency framework example

Majstorstvo u poslovnom domenu i upotrebi Agile-Lean tehnika i principa je od najvećeg značaja. Odličan Vlasnik proizvoda se uvek pita – šta je najvrednije? Šta od svega ovoga bi dalo najbolji ROI (retrun of investment)? Kada treba da stanem sa razvojem ove funkcionalnosti (jer više ne donosi dovoljno vrednosti)? Da li je efekat dostave ove funkcionalnosti, proizvoda ili usluge onaj koji smo hteli? Šta može da se prilagodi?

Kao Vlasnik proizvoda, deo tvog posla je i upravljanje očekivanjima, komunikacija i kolaboracija sa korisnicima, kupcima, zainteresovanim stranama i Razvojnim timom. Svoju efikasnost podižeš razvojem komunikacijskih veština i koučing stava (pre svega neutralsnosti i aktivnog slušanja), dubljim razumevanjem kako se rukovodi razvojem proizvodom (product management – nije isto što i project management), a može se usmeriti i na mentrostvo ukoliko uživaš u razvoju drugih.

Član Razvojnog tima (Development team)

Primarna motivacija člana Razvojnog tima je da napraviš nešto što radi – na takav način da se osigura vrednost korisniku i kvalitet na duže staze (način kako praviš proizvod podržava lake izmene istog u budućnosti) . ACF za tebe bi izgledao ovako:

Od Agile i Scrum teorije najbitnija stvar koju treba da praktikuješ je empirička kontrola procesa tj. pravljenje poizvoda na osnovu podataka i stalna provera da li su pretpostavke koje si doneo tačne. Agile-Lean praktičar ovde znači i da ne odlučiš prerano šta je konačno rešenje već dozvoliš određenu dozu istraživanja i evolucije proizvoda.

Dok se o vrednosti proizvoda za korisnika pre svega brine Product Owner, tvoje je da način na koji praviš proizvod minimizuje „bacanje“ rada usled preuranjenih odluka, maksimizuje lakoću budućih izmena i minimizuje trošak održavanja. Da bi u tome bio uspešan, treba istražiti specifične tehnike kao što su refaktorisanje, TDD, BDD i slične. Dobar početak su XP (Extreme programming) tehnike.

Kako se u Agile-u radi u timovima, neke tehnike iz facilitacije (vizuelizacija) ili koučinga (postavljanje transformišućih pitanja, aktivno slušanje, parafraziranje) mogu biti korisnike kako bi ubrzao proces razmene znanja, ideja i rešavanja problema sa kolegama iz tima.

Ako uživaš u razvoju drugih kolega, razvoj mentorskih veština može biti vrlo korisan jer ćeš uparivanjem nečije trenutne veštine na specifičnim nivoom učenja ubrzati mentoring proces i prenos znanja.

(Agile) Menadžer

Često pitanje kada pričamo a Agile ulogama je i kakva je uloga menadžera kada imamo autonomne samo-organizujuće timove. Uopšteno, fokus se pomera ka upravljanju sistemom (organizacija kacelarije, raspodela budžeta, alati…) tako da olakša posao timu, a u radu sa ljudima se koristi mnogo više koučing stav. Menadžeri dakle postaju podšrka timovima, ne neko ko ih kontroliše i mikromenadžuje. Sve što si čitao o liderstvu se je ono što čini Agile menadžera uspešnim.

Bitno je naglasiti da za razliku od Scrum Master-a koji nema autoritet, menadžer ima. Ova moć je prosto neophodna za donošenje izvršnih odluka (budžet za unapređenje ili novi alat na primer), ali se većina može delegirati na tim u određenoj meri.

Ako te interesuje više kako se menadžment menja i koje tehnike možeš koristiti, pogledaj Lean-thninking menadžment i Menadžment 3.0.

Šta ako i dalje nisam siguran?

Ako se i dalje pitaš koja je uloga najbolja za tebe, možeš:

 • popričati sa drugima koji su više godina u ulozi koju razmatraš,
 • videti koje su opcije u tvojoj kompaniji da isprobaš neku od uloga, ili pratiš nekoga ko je već radi,
 • razmisliti o „igranju“ željene uloge van posla: na primer neki privatni projekat (opremanje stana, planiranje žurke, itd),
 • pogledati uvodne video materijale poput Scrum Fundamentals ili Scrum Training series
 • porazgovarati sa profesionalnim koučem ili Agile koučem koji će ti pomoći da istražiš svoju motivaciju, veštine i sposobnosti kako bi sa se sa više sigurnosti odlučio na prvi korak.

Zaključak

Razviti se u Agile ulozi traži dosta veština koje nisu tehničke, jer radimo u timovima. ACF je jedan od načina da sagledaš šta od veština treba da imaš da bi bio uspešan. Nije potrebno da imaš sve veštine i svakako ne možeš raziviti sve u istoj meri – niti je to cilj! Biraj ono što što je u skladu sa tvojom motivacijom i sposobnostima, ulaži u ono što će te učiniti uspešnijim u ulozi koju si odabrao.

Ovim smo pokrili tvoju motivaciju i odgovarajuće usmerenje na Agile ulogu. U sledećem blogu pokrivamo kako proceniti na kom nivou su tvoje veštine i koji je najpodobniji sledeći korak u razvoju istih.

One thought on “Kako započeti ili unaprediti Agile karijeru (2) – Mapiranje motivacije u Agile uloge

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: