Kako započeti ili unaprediti Agile karijeru?


Miloš Zeković
Agile Coach, Certified Team Coach (CTC)


Agile je sve prisutnija odrednica u karijernom razvoju i trenutno postoji dosta opcija – raznoraznih uloga, saveta, veština, treninga i sertifikacija. U moru opcija – kako se snaći?

U želji da olakšam plovidbu Agile vodama karijere, pišem mini seriju blogova koji pokrivaju:

  • korake u započinjanju i unapređivanju Agile karijere,
  • određivanje veština potrebnih za uspeh, i
  • načine razvoja koji će vam najviše odgovarati u trenutnoj fazi putovanja.

Prvi blog u seriji, pokriva osnovne korake i istražuje tvoju motivaciju.

Koraci

Da bi uživao u svojoj karijeri i putovanju Agile vodama, važno je razumeti gde si sada, šta te pokreće i kuda želiš ići. Iako ovo mogu izgledati kao jednostavna pitanja, u praksi se srećem sa dosta Scrum Master-a, Developer-a, menadžera, Product Owner-a itd. koji su nezadovoljni ili frustrirani u svojim ulogama, a neki nisu sigurni kuda da krenu dalje.

Nekada je odgovor u razvoju veština, a nekada je to promena karijere. Ako zamislimo da je tvoja karijera brod, evo par pitanja na koje treba odgovoriti kako bi razvoj karijre (plovidba) bio ispunjavajući i uspešan:

  • kakav je brod kojim ploviš?
  • šta je tvoj kompas ili svetionik?
  • šta je potrebno da se iz svoje luke otisneš ka odredištu?
razvoj karijere kao plovidba brodom ka "savršenoj" ulozi

Brod kojim ploviš ima posadu – tebe – sa svim tvojim sposobnostima, veštinama, znanjem i motivacijom. Tvoj svetionik je željena karijera (u kom smeru želim ploviti?), a kompas je tvoja motivacija (jesam li odlutao previše i više nemam energije za put). Tvoja luka jeste gde si ti trenutno – šta znaš i umeš danas. Da bi išao dalje treba odrediti cilj plovidbe i putanju od trenutne luke da odredišta – tj. akcioni plan.

U ovom blogu, istražujemo prvi korak – kakav je brod kojim ploviš. Hajde da istražimo. motivaciju, veštine, sposobnosti, i znanja koje poseduješ.

Motivacija

Motivacija je ono što nas pokreće na akciju, što nam daje energiju, što nas vuče – vetar u naša jedra. Ako radiš nešto što te motiviše dobijaš energiju, a suprotno je gubiš. Ukoliko je tvoja karijera satkana pre svega od nemotivišućih akcija – mala je šansa da ćeš uživati i biti ispunjen, a dobra je šansa da ćeš biti apatičan ili ćeš izgarati (burnout).

Zato je bitno intimno razumeti svoju motivaciju i uskladiti je što više sa karijerom. Kada imaš energije, lako ćeš je usmeriti ka uspehu! Razmisli, šta je tvoja motivacija?

Koje su to situacije koje te ispunjavaju, posle kojih se osećaš punim energije? U čemu uživaš dok to radiš (satima)? U šta ćeš uskočiti bez zadršle? Šta je to što ti oduzima energiju, nakon čega si iscrpljen? Kada razvijaš snažnu negativnu energiju (odbojnost ka radu ili situaciji)?

Na primer, mene privlače nova iskustva (ideje, ljudi, hrana, putovanja…); ispunjava me kada pomognem drugima ili kada vidim da su se drugi razvili u bolju verziju sebe; nervira me kada ljudi rade u dosadnim i neefikasnim sredinama. A tebe? Ukoliko i dalje nisi siguran, možda će ti sajt o 16 tipova ličnosti pomoći da oktriješ više.

Veštine, sposobnosti i znanja

Kada znaš svoju motivaciju onda možeš upravljati svojom energijom efikasnije. To radiš svojim asetima – veštinama, sposobnostima i znanjem. Što su ti aseti razvijeniji, to je efektnost rada bolja i uspeh izvesniji. Ako je motivacija vetar u tvoja jedra – veštine, sposobnosti i znanje su kako ta jedra koristiš za maksimalni efekat.

motivacija je vetar u jedra, znanje veštine i sposobnosti su kako taj vetar koristimo u plovidbi ka uspehu.

Znanje su informacije koje poseduješ i okviri kroz koje sagledavaš svet, analiziraš situacije i rešavaš provleme. Njih razvijaš pre svega učenjem. Veštine su konkretne akcije koje preduzimaš kako bi znanje primenio u praksi. Njih razvijaš vežbanjem. Sposobnosti su nešto što imaš manje-više urođeno – neke osobene karakteristike koje su tvoja jača strana, -„tajno“ oružje koje ti daje određenu prednost.

Koja znanja ti poseduješ i kada ih koristiš? Koje veštine imaš i u kojoj meri? Kakve sposobnosti imaš i u čemu ti daju prednost?

Važno je znati da nisu svi lični aseti jednaki. Neki su ti prirodni i prosto ti „leže“. Neke si razvio rano, u svom detinjstvu, a neke si stekao i razvio kasnije (iskustvom i obrazovanjem). Neki aseti su odlični u jednoj situaciji, ali te ometaju u drugim. Neke koristiš svesno, a neke intuitivno. U nekim asetima si početnik, a u nekim ekspert.

Nijedna veština ili sposobnost nije dobra ili loša sama po sebi – kontekst i svesna primena u odgovarajućoj situaciji je ono što određuje koliko si uspeš u nekoj situaciji. Nije uvek lako odrediti koja veština ili znanje je adekvatno za situaciju – no ako smo agilniji u promeni strategije utoliko su šanse za uspeh veće.

Ključ dobre i ispunjujuće karijere je da si svesan svojih aseta, da ih koristiš u odgovarajućim trenucima i da razvijaš one asete koji su u skladu i sa zahtevima karijere, i sa ličnom motivacijom. Onda će tvoj brod ploviti sigurno po bilo kom vremenu.

Kako se sve ovo uklapa?

Kada intimno poznaješ svoju motivaciju, veštine, sposobnosti i znanje onda možeš lako odgovoriti na pitanje u čemu si dobar i šta voliš. A to je pola posla do Ikigai-a (japanski za razlog postojanja). Ikigai je odličan koncept kroz koji možeš sagledati svoju karijeru i sebe kako bi usmerio svoj brod u smeru ispunjavajuće i uspešne karijere. Evo kako Ikigai izgleda:

ikigai - japanski kncept svrhe postojanja


Ikigai se postiže kada su sva četiri kruga u balansu: kada radiš ono što voliš (što te motiviše), u čemu si dobar (sposobnosti, veštine, znanja) i time rešavaš šta je drugima potrebno (problemi i ciljevi) za šta te i plaćaju. U presecima krugova vidimo i kako Ikigai objašnjava profesiju, strast, misiju i poziv.

Odsustvo pojedinih krugova ti može ukazati na disbalans. Na primer, ukoliko imam uspešnu karijeru ali se osećam neispunjeno onda imam veštine ali ne radim ono što volim. Sreća bi došla promenom karijere koja je više u skladu sa mojom motivacijom. Sa druge strane, ako imam mnogo energije ali ne postižem svoje ciljeve – onda treba bolje iskoristiti postojeće veštine i znanja ili steći nove.

Kako bi izgledao tvoj Ikigai dijagram? Kako bi ga popunio? Gde si ti sada?

Traženje svog Ikigai-ja nije lak posao i često je dugotrajnija plovidba – koja se isplati! Na tom putu ti svakako mogu pomoći prijatelji koje možeš pitati da popune Ikigai dijagram. Tvoje putovanje ti može ubrzati i koučing.

Zaključak

Dakle, za uspešnu plovidbu Agile vodama i ispunjavajuću karijeru potrebno je da:

  • intimno znaš svoju motivaciju kako bi imao energiju za održivu plovidbu
  • svesno i fleksibilno koristiš svoja znanja, veštine i sposobnosti da tu energiju usmeriš ka uspehu
  • ispreplićeš svoj poslovni i privatni život u celinu – ili tačnije, da na posao odeš celovit (sa svim motivacijama i asetima koje imaš)

Ovo je ujedno i prvi korak ka uspešnijoj Agile karijeri – da znaš sebe odnosno brod kojim ploviš. Ostaje da pričamo o preostala dva koraka: šta je tvoj svetionik i kompas, i šta je potrebno da se iz svoje luke otisneš ka odredištu.

O drugom koraku – kako svoju motivaciju i veštine iskoristiti da odrediš usmerenje u svojom Agile karijeri odnosno nađeš svoj kompas i svetionik – u sledećem blogu.

2 mišljenja na „Kako započeti ili unaprediti Agile karijeru?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: